Bezdomovci v Poprade majú pripravené zariadenie s kapacitou 35 miest

07.12.2012 Poprad

Poprad 7. decembra (TASR) – Mrazivé počasie spôsobuje azda najväčšie problémy ľuďom bez prístrešia. Pre nich je v Poprade k dispozícii zariadenie s kapacitou 35 miest, kde nepretržite poskytujú sociálne služby za úhradu pre ľudí, ktorí sa nachádzajú v hmotnej núdzi i pre tých ľudí, ktorí v nej nie sú. V týchto dňoch sa tiež posilňuje práca v teréne a hľadajú sa ohrození občania, ktorým mesto poskytuje potrebnú pomoc a podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb.

„V zariadení na Levočskej ulici napr. poskytujeme za nízke poplatky služby nocľahárne, strediska osobnej hygieny a práčovne. Denne tu podávame jedlo vo forme teplej polievky s chlebom,“ vymenúva hovorca Mesta Poprad Marián Galajda. Okrem toho tu môžu občania mesta nájsť šatstvo a nevyhnutnú obuv pochádzajúce zo zbierky, prípadne poradenstvo, či pomoc pri vybavení iného zariadenia, alebo dokladov, dávok v hmotnej núdzi a pod. Tieto služby sú podľa Galajdu bezplatné.

„Kapacita zariadenia je toho času plná. Všetci klienti majú možnosť zúčastniť sa vzdelávacích a voľnočasových aktivít a mesto vytvorilo aj podmienky pre Občianske združenie Korene, ktoré ponúka možnosť zvýšiť si príjem predajom časopisu Notabene,“ dodal Galajda.

Na Štedrý deň je pre sociálne odkázaných ľudí pripravený aj slávnostný obed. Mesto k tomuto pristupuje už po desiaty raz a okrem tradičnej kapustnice, rybieho filé, či oblátok s medom, pre nich pripravilo aj darček vo forme hygienických potrieb, teplých ponožiek, čiapky, rukavíc a uteráku. „Silvestrovskú večeru a novoročný obed si klienti zabezpečujú a pripravujú sami z potravín, ktoré mesto zabezpečilo sponzorsky,“ doplnil Galajda.


Niektorí bezdomovci pomoc odmietajú

Medzi touto klientelou sú však aj takí ľudia, ktorí odmietajú služby sociálnych zariadení, kde by sa mali podrobiť určitým pravidlám a mali by aj isté povinnosti. Pre nich je vo forme vojenského stanu pripravené od októbra nízkoprahové bývanie,“ dodal hovorca. Túto formu bývania využíva v súčasnosti sedem ľudí, ktorí nie sú schopní splniť požiadavky ubytovne, ako napr. nulová tolerancia alkoholu, či dostatok finančných prostriedkov na zaplatenie.

Samospráva v súčasnosti eviduje na území mesta 120 bezdomovcov, a pritom viac ako tretina z nich nemá trvalý pobyt v Poprade. Niektorí z nich úplne odmietajú sociálne služby, no aj ľudia, ktorí žijú v provizórnych obydliach a opustených budovách potrebujú pomoc. „Títo ľudia dostávajú od mesta napr. teplé prikrývky, drevo, šatstvo a pod.,“ dodáva hovorca.

Občania bez prístrešia môžu požiadať o pomoc na odbore sociálnom Mestského úradu v Poprade, alebo priamo v Zariadení sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia na Levočskej ulici v Poprade. Podmienkou poskytovania sociálnych služieb je predloženie potvrdenia lekára o bezinfekčnosti klienta a dodržiavanie prevádzkového poriadku zariadenia. „Starostlivosť o ľudí bez strechy nad hlavou je v Poprade celoročná a systémová. Prioritou pracovníkov sociálneho odboru popradského magistrátu je pomôcť týmto ľuďom a zámerom je urobiť všetko preto, aby sa bezdomovci opätovne dokázali postaviť na nohy a začleniť do spoločnosti,“ uzavrel Galajda.
 

Vyberte región